Saturday, February 11, 2012

mAmpUkah aKu kAhw!n AwaL . . ??!

hai u olls semua,, ;)

long time no see right?? mknanya lama la xupdate blog ni.. hehe.. ^^ td sblum on9 ni ralit baca buku2 yg beli ari tu.. buku apa tau?? " kahwin pada usia muda " bagus buku ni sbnarmya.. sound's like I want too mary early right?? haha,, lantakla org nk kata apa pn.. baca buku ni xsmstinya mmg gatai nk kawin, tp utk tmbh ilmu yg mna kita xtahu.. dlm buku tu bnyk tjuk yg dibincangkn., n seri0usly aku cakap, bnyk bnda baru yg aku taw dr buku tu.. tajuk entry kali ni, tu ha kt atas tu. . "mampukah aku kahwin awal"






xnafi kn skrg ni da jd musim ank2 muda kawin awal. . am I right?? haha,, bohongla aku kata klau aku xtringin nk kawen awal... tmbh g bila nengok kawan2 teman ni ada yg da dirikn rumah tangga. . ya Allah, bahagianya depa nuh ^^ tp perasan x,, bila ja ada rasa nk kawen,, mesti nya soklan ni bermain dalam pikiran kn? kn?? mampuka aku nk kawin awal?? hurmm, meh ceq nk habaq apa yg t'kandung dlm buku yg ceq baca tuh. . setiap perkahwinan tu akn m'dpt keberkatan kalau setiap pasangan tu amalkn konsep wasatiah.. ala,, mcm stetiap psgn tu mestilah besederhana dlm setiap tindak tanduk, contoh sederhana masa b'tunang & nikah, sederhana dlm p'belanjaan rumah tangga. xkurang penting, sikap sabar dlm layan kerenah pasangan. . ^^ lazimnya, org tua2 kata lpas kawen nie pintu rezeki akn t'buka luas & hati b'tambah-tambah gembira la. . =) kita besa tengokkn selalunya pasangan yg baru berumah tangga ni akan alwaysss smile,, right??


haa,, senyum macam nie. . korang boleyh?? hehe ;)


ada jugak,, yg terus terang cakap " kalau aku tahu dari dulu dah lama aku kahwin. . . bahagianya !! " samapai mcm tu skali la org kta indahnya alam perkahwinan ni.. ^^ tp,, walaupun tu knyataan, xsemua nk kawen awal . . . betul x kalau aku cakap yg alasan adlh salah satu punca knp ada yg masih tak kawen2. . kn? kn?? bila kna tny ja soklan lbeh kurang cmni la,, " kenapa masih belum mahu berkahwin?? " ha,, msa ni la bnyk gilerr jawapan pelik2 utk selamatkn diri n sampai ada yg tak terjawab terus. . hahaha =)
jawapan yg paling femes dorg jawab nty ni,, " tidak ada jodohla makcik...." takpun " belum ada rezeki aku nak kawen " dan macam2 la . . ha,, ni la antara alasan kenapa ada sesetengah orang tak nak kawen awaaiiii. .

  1. nak 'enjoy' dulu. . .

kalau kes ni tak pa lg,, tp paling parah kalau org tu langsung tak pikir nak kawen tp nak m'bujang ja terus, smpai ada la yg bg reason, "Relakslah... buat apa kawin awal, kita enjoy dulu!" tu la alasan yg muda-mudi skrg ni suka bg.. bagi sesetengah laki2 lak, depa anggap enjoy tu dpt lpaskan diri dr tanggungjawab. . ish3. . .

cuba kita tengok, berapa ramai lelaki yg suka b'foya-foya dgn gadi-gadis yg rendah akhlak tp kalau bab2 pilih jodoh, amboi bukan main cerewet lg kn...??



ni la contoh remaja zaman sekarang yg suka b'foya2. .




nie la yg dikatakan enjoy bg dorg?? nauzubillah. . .


bagi mereka, gadis2 murahan hanyalah tempat p'singgahan sebelum masu alam rumah tangga... haa,, bila dah kena desak atau sampai seru baru la depa pikir tentang gadis yg elok akhlak & agama utk dijadikan teman hidup depa... sungguh tak aD!L kn ?!!!




ciri2 mcm ni la yg akan depa cari nanty. . .




komfem lelaki2 kt luar sana nk jgak cri isteri yg ada ciri2 cmni kn?? ^^


tapi,, aku tak nafikan yg kawen muda ni senag. . sebab,, banyak tanggungjawab yg nak kena pikul bil dah masuk alam tue nnt..


2. belum puas bersama keluarga. . .


korang rasa la kan, logik ka kalau ada orang bagi alasan macam ni utk tak nak kawen awai?? logik?! bagi aku ada la logik jugak utk orang yg maybe anak tunggal or di0rang tuh mmg rapat gilerr2 la ngn family dorg. . . tapi, alasan tak munasabah kalau ada yg kata "tak puas nak tidur bawah ketiak mak lagi..." ish3,, ada lagi orang mcm nie ek. . . golongan mcm ni la sebenarnya tak yakin untuk pegang tanggungjawab tanpa ibu bapa kat sisi diorang.... memang lar perkahwinan akan menambahkan tanggungjawab yg sedia ada... tapi, betul ka depa yg tak kahwin tu benar2 dah m'jalankan tanggungjawab as a son @ daughter?? cuba ambik masa sekejap,, tanya pada diri sendiri, situasi bagaimanakah yg sedang kita lalui kini??? sampai sekarang pun masih ada yg tak kawen yg abaikan tanggungjawab pada mak ayah depa kn?? setuju?? hehe >.<


3. belum dilamar kekasih. . .


ada jugak alasan mcm nie. . hurmm,, tp yg peliknya kan, ada yg b'kelakuan lebih romantik drpd pasangan suami isteri.... kalau jalan tue.. amboi, bukan main lagi siap berpegangan tangan. .



macam nieeee ??!!


jika berpisah @ tak jumpa,, nset tu tak lepas dr tangan. . setiap 5 minit tepon !! banyak pulak kreditnya. . huhu T__T sampai mcm tu skali kn. . tapi,, bila diusulkan utk b'nikah, ada ja jawapan yg dibaginya. .

so, aku nak nasihatkan orang2 yg kat luar sana t'masukla diri aku sendiri yg nak dirikan rumah tangga,, ambiklah contoh perkahwinan yg sederhana kerana ia lebih membawa keberkatan. .

hurmm,, cakap tentang jodoh & rezeki, ALLAH dah menjanjikan suatu pertolongan kpd orang yg ingin berkahwin dalam kitabNya. . . .

firman ALLAH s.w.t dlm surah an-Nur ayat 23 :

"dan kahwinlah orang yang sendirian di antara kamu dan orang yang layak (berkahwin) daripada hamba2 sahayamu yang laki-laki dan perempuan. jika mereka miskin, Allah akan memampukan mereka dengan kurnia-Nya. dan ALLAH Maha Luas (pemberianNya) lagi Maha Mengetahui."


so, ternyatalah jodoh, rezeki, ajal, dan maut adalah ketetapan ALLAH S.W.T. apabila Allah telah memutuskan sesuatu yg t'baik kpd makhluk-Nya, b'makna DIA sedang melimpahkan rahmat-Nya kpd hamba itu. . . . ^__^





jodoh adalah kerja ALLAH,, kita yg b'usaha. . ^^




ajal & maut juga adalah ketentuan Tuhan. . .




ALLAH kurniakan rezeki ats setiap usaha yg dilakukan :]


jadinyerr,, bg mereka yg m'beri alasan tak ada jodoh or belum ada rezeki, eloklah difikirkan balik jawapan yg kome2 berikan yop. . . hehe (^___^)

rasanya,, setakat ni kot entry tuk kali ni. . maaf sgt2 sbb blog aku still dalam proses nk m'hias. . huhu =.= hope entry kali nie, korang enjoyy. . setakat mana aku mampu share, aku share kayh. . . =) c u all next time. .

tataaa. . xoxo ^___^



eNj0y rEaD!ng n SeNyUm sElaLu ^___^

6 000 pengomen terhebat !!:

nadia arrumaisha said...

hah dah boleh comment...actually bagi akak ader baek buruk kawen awal tp dik kne ingat Allah lebih tahu apa yg terbaek utk kita...

ct nyssa said...

hehe,, tnx atas teguran akk td ^^
hurmm btul kak,, mmg ada baik buruk nya. . org yg da btul2 b'sedia ja dpt hadapi kn?? =)

ciksukaberangan said...

niat hati memang nak kawin awal. tp..... ayah kata belajar habis dulu... jadi kenelah ikut cakap ayah. lepas ni kene ambil degree. insyaAllah... hah ! sambung sebab2 tak kahwin lagi. hehe :D

ct nyssa said...

ciksukaberangan: bagusla ada niat,,tp da tu ayah awak mnx, kita xleh nk bantah right?? hehe,, ada lg ye sbb xkahwin lg =)

ciksukaberangan said...

@ct nyssa

Huhu~ ye

ct nyssa said...

@ciksukaberangan
xpe2,, moga sampai jodoh awak ea.. hehe ^__^