Friday, March 16, 2012

____ cArtA hAt! gAd!s SemAsA ____ ^^


hai2 silent readers t'sayang. .
alhamdulillah, dpt jumpa lg kan ?? heee~ sehat ke awak2 semua ? hope sehat ea ^^

haa, tgh ari td kn, aku ada pergi satu forum siswi d fakulti.. ye la, isi masa yg ada dgn majlis ilmu. . tajuk kt ats tu la forum tu td.. sounds great right??
da mcm tajuk lagu.. tp, mmg tjuk lagu pn sebenarnya..
gabungan tajuk lagu dr penyanyi

najwa latif. . .

and

yuna. . .

kenal diorang 2 nie ? tipu la kan kalau tak kenal, even kalau tak berapa minat industri muzik nih. . hehe ^^

mmg seronok sgt, bnyk isi & pengetahuan dlm forum tu td.. penuh kot dewan fak tu sbb ramai dtg.. ^___^

antara ahli panel jemputan dy, nak tau sapa ??


nie la panel jemputan khas forum td. . =)

selain ustazah firuz, lecturer dr jabatan aku turut jd panel jemputan, Dr. Adawiyah..
korang tau tak, best sgt forum tu.. sporting ustazah firuz tu.. pandai bt lawak jugak rupanya.. hehe ^^

actually, entry kali ni, aku nak share la sikit sebanyak isi2 yg aku dpt amik dr forum tu td.. bak kata org,, " sharing is caring " kan2 ?? =.=

korang tau x apa tu 'carta hati' ?? ha, meh cni ceq nak habaq.. huhu
maksud sebenar tu ialah tntg kedudukan hati kita.. korang tau ka kt mna sebenarnya kedudukan hati kita? panel Dr. Adawiyah ckp hati ni t'ketak d sblh kiri dekat dgn dada kita..
tak percaya ? letak tgn kt dada, cuba rasa.. hehe ^^ bleyh kew?

antara kata2 ustazah Firuz, nak jd gadis semasa solehah ni ada nilai dy..
antara sifat yg dinilai :

  1. sifat kasih sayang antara sahabat, adik beradik, dll
  2. jaga atau tundukkn pandangan
  3. lembut & tegas dlm pendirian *bkn lembik tau.. ^^
  4. jaga tutur bicara & lisan
  5. berbakti pd ALLAH, Rasul & mak ayah
  6. jujur, baik, sopan
  7. keghairahan dlm menuntut ilmu
ustazah Firuz ada bg jugak peringkat CINTA. .

  1. cinta pada Allah
  2. cinta pada Rasulullah dgn cara --> amalkan sunnah Baginda
  3. cinta pada mukmin *mak ayah & adik beradik
  4. cinta pada sesama manusia utk m'lahirkan ukhuwah
  5. simpati * sesama manusia ( tujuan tuk b'dakwah )
  6. cinta kpd selain manusia (makhluk ciptaan Allah mcm haiwan )

last sekali aku nak share apa yg Dr. Adawiyah bg. . tips2 utk pikat lelaki. .
nak2 ?? hehe >.<

  1. kena bijak sesuaikan diri dlm sebarang keadaan
  2. berdikari & tak putus asa
  3. elak b'bicara perkara tak berfaedah
  4. pelihara kesihatan fizikal, makanan, dll
  5. memainkan peranan penting ketika bersama..

hurm, dah take note ?? :]
apa2 pn ambil la segala isi2 ni sbg panduan kita kelak k..
rasanya sampai cni ja kot.. mcm panjang ja entry kali ni.. tp tetap ada ilmu yg buleyh kita ambil right ??

sekadar perkongsian bersama.. harap2 enjoy reading tau !! k, I got to go..
see u next entry.. daaa.. xoxo





eNj0y rEaD!ng n SeNyUm sElaLu ^___^

14 000 pengomen terhebat !!:

athirah juhari said...

btw.. done follow u. follow me back

ct nyssa said...

@athirah juhari
tnx, follow u too ^^

luqman zakaria said...

salam kenal :)

Muhamad Azam said...

Nice entry..

Hope sudi balas kunjungan :D

http://blogbudaksengal.blogspot.com/

ct nyssa said...

@luqman zakaria
salam kenal kembali ^__^

ct nyssa said...

@Muhamad Azam
terima kasih,, saya da follow ^^

muntotunggek said...

singgah and follow sini . jom datang blog sayaa :)

Cik Fatyn said...

Hai? Nice blog! Nampak girly :)
Hiks. By da way. Jom visit Fatyn kt sini ----->http://cyntaaabadies7296.blogspot.com/

ct nyssa said...

@muntotunggek
tnx singgah cni,, saya da follow awk ^^

ct nyssa said...

@Cik Fatyn
tnx fatin,, saya singgah dah, n follow awk.. ^^

laskar pelangi said...

comel blog ni:)
pinkkkkk~

ct nyssa said...

@laskar pelangi
hehe,, tnx awak.. ^__^

.::.e~maN d'HeaRTy.::. said...

hye..nice blog! suke sgt... teruskan menulis ea..

ct nyssa said...

@.::.e~maN d'HeaRTy.::.
hye.. tnx awk ^^
insyaAllah, ada kesempatan saya teruskn menulis.. ^__^