Wednesday, February 29, 2012

~ rEaLLy eNj0y . . =)



hai hai peeps. . .

alhamdulillah, jumpa lg ea kita kali nie. . huhu ^^
actually, ari ni mcm2 perkara jadi.. nama pn as a student right ?? hihi~~ first thing happen kt aku bila pagi td nk g kelas naik moto.. elok da jalan, tiba2 ja pecah pulak tayar nya ha. . huh, serabut kepala jadinya.. huhu T__T

hari ni pulak ada kelas accademic communication. . huh, kelas yg agak nervous & cuak bila nk masuk tu.. ye la, dok pikir sal madam yg ajar kitorg tu la.. takot mood dy tak ok ka pagi2 tu.. tapi, alhamdulillah la dy masuk kelas td dlm keadaan steady la jugak..


tau tak kenapa aku kata enjoy sgt2 ari ni ?? sbb nya, tadi dlm kelas acom, aku rasa enjoy sgt2 dgn aktiviti td. . madam bt satu aktiviti yg tak bagi studebt dy stress.. mmg bising la kelas td dgn gelak tawa n ragam student dy. .

happy tau tadi !! ^^


madam kata this time la nak speak in english. . dy tak kesah pn broken english ka apa ka, sekurang2nya, cakap jugak dr diam ja. . kan2 ?? >.<

macam2 cerita kitorang tukar2 dgn partner masing2. . masa tu buleyh tgok la muka setiap orang dgn gaya tersendiri dlm nk explain perkataan yg tak taw tu.. haha,, siyes lucu ngat time tu. .


so, tak da sebab la aku nak tukar ke set lain even pernah terniat dlm ati ni nk tukar ke set lain sbb takut ngn madam tu.. huhu.. tp, tak tau la kalau kawan2 aku yg lain still ada niat nk tukar kelas.. aku harap lepas ni akan selalu jd cm td.. tak da la suasana dlm kelas tu suram n diam ja terus.. dan tak da rasa cuak to be more friendly dgn madam,, hehe ^__^

hopefully, lepas ni minat utk belajar english akn bertambah-tambah la.. =)



enjoy learn english kayh. .


apa2 pn madam memang terBaeKkk laa . . .





okay la,, cukup kot entry aku yg pendek ni.. hehe.. :p
c u ollz next time yaa.. daaa,, xoxo ^__^

feel free to follow n komen kayh....








eNj0y rEaD!ng n SeNyUm sElaLu ^___^

Monday, February 27, 2012

pErSahaBatAn yAng !ndAh _______ ^^



holla silent reader's. .
alhamdulillah, dapat jumpa awak2 lagi. . entry kali ni tak da nak share pape. . tapi just nak korang taw tentang ikatan sebuah pErsAhaBataN tue sangat2 iNdaH. . betul kan ?? setuju tak apa yg aku cakap ?? hehe

sebenarnya, tadi aku ada tengok satu video klip ni. . tentang persahabatan la. . sedih & sangat terharu ^^ terus teringat kawan2 aku yg terpisah. .



video
tengok tau video nie. tak pun download ja kalau lambat nk tengok, sori ^__^


dah tengok ? sedih tak korang ?? tipu la kan tak sedih. . huhu.. T__T
ikatan persahabatan tu mmg akan bg kenangan pd diri kita, tak kira la pernah berlaku sesuatu yg pahit dlm hubungan tue. . tp, tetap ada manisnya kan ?? tambah2 lg bila dah berjauhan or terpisah. masa tu la baru rasa betapa bernilainya persahabatan tue. .


indanya ukhuwah yg terjalin. .


kredit to all my friend, I miSs U ollz s0 much. . tak kira la yg baru kenal or dah lama kenal. . hopefully kita kekal sampai akhirat kayh. .


kawan lama masa f5. tak semua yg ada, tp korang still in my mind



f6 members ^__^



graduasi bersama. . :)



hostel's friend. . ^^



UKM punya kawan. . >.<




rindu jugak kt bebudak nih yg selalu happy jer :)

hmm,, tu la antara mereka2 yg bergelar sahabat & insan yg aku sayang dlm diri aku. . ikutkn mmg banyak lg, tp kalau nk upload kt sini mmg tak cukup la kan ?? hehe :]

apa2 pun korang still aku ingat. . jangan risau aku tak kan & kalau boleh diizinkan ALLAH aku tak nak lupakan korang. . ^__^

ingat tau !! kita kawan sampai bila2. . sayang sampai mati. . moga ukhuwah kita kekal dunia & akhirat. . insyaALLAH. ameen !!




okey la, got to go guys. . jumpa lg di lain segmen. haha :D jangan lupa komen & follow ct yerk..
tata. . . xoxo ^__^



eNj0y rEaD!ng n SeNyUm sElaLu ^___^

Friday, February 24, 2012

:: alHamDuL!LLah ________ cUkuP sEm!nGgu ::



hye peeps ^_^
alhamdulillah, Allah masih panjang kn umur aku hingga ke hari ni.. & syukur sbb buleyh jumpa awok2 lg utk new update malam nie. .


korang nak tau apa yg cukup seminggu yg aku cakapkn kat atas tue ?? haa, ari ni genap seminggu aku jalankan amanah aku sebagai seorang mahasiswi kt UKM nih. . alhamdulillah,, walaupn masa mula2 start sem 2 ni, agak merumitkan, ALLAH da permudahkan aku serba sedikit dlm uruskan segala urusan2 yg kena bt masa ni. .



terima kasih ya ALLAH. . . ^^


sebenarnya, kelas tak semua mula minggu ni. . sbbnya semua tahu dalam masa minggu ni akan sibuk untuk daftar subjek & kelas tutorial, so tak semua lecturer start mengajar. . tapi, aku ttp pegi jugak fakulti setiap hari sepanjang minggu ni. . tak nak scape langsung kelas kalau diizinkan. . ari rabu ari tu pun aku tak da la sehat mana, tapi tu la ALLAH da permudah kan aku & aku gagahkn jugak p kelas ari tu. . syukur sgt2


semester baru ni la aku azam aku nak bg dapat lg elok result final exam nnt.. so, dari sekarang aku tak bleyh main2 dah, & kena pulun betul2. . aku nasihatkan korang2 yg tgh study & untuk aku sendiri,, guna la peluang yg kita dapat ni dgn belajar sungguh2 k. .

belajar betul2 tau !! ^^




kat mana2 pn boleh cari ilmu :)


ingat tau pesanan td. . hihi ~ apa2 pun setiap usaha yg kita lakukan tambah dgn niat kerana ALLAH, pasti ada ganjaran yg setimpal. . believe it kayh

dalam masa yg seminggu ni jugak genap aku da tinggalkan rumah, mak, ayah, abang, & adik2 aku. . ya ALLAH, rindu sgt2 kt diorang. . aku dah tekad dlm hati yg aku nk belajar sungguh2 n nk buktikan kt mak ayah aku yg aku buleyh b'jaya. . aku nak diorang rasa bangga ngn kejayaan aku satu ary nnt. . korang pn mesti nak jugak kn jadi mcm tu ??



aku nak jd mcm ni,, korang ?? ^^




insyaAllah, segulung ijazah untuk mak ayah. .


tapi kan korang, bukan ja kita kena berjaya dalam pelajaran. . dalam semua aspek sepatutnya kita kena berjaya. . em, macam tugas sorang anak pd dua orang tua kita. . kn2 ?? :) ha, bnyk benda sebenarnya yg kita buleyh bt tuk b'bakti kt org tua kita. . contoh mcm tolong diorang kemas rumah, dengar kata pun da cukup. . yg tu pn da bt diorang rasa bahagia. . percaya la apa yg aku cakap. . korang seniri boley tgok reaksi muka diorang masa tu. .

tak pun kalau tak tau nak bt apa utk tolong mak ayah kita, mendoakan mereka pun da cukup. . doa seorang anak tu amat penting tambah lg bg mereka yg dah tak ada mak ayah. . ingat tau, jangan pernah lupa untuk doakan mak ayah kita & ahli keluarga kita yg lain sekali. . insyaAllah, keluarga tue pasti akan bAhaG!a. .



doa macam nie pun da okay. . ^__^


doa ni kita boleyh amalkan setiap kali lepas kita sembahyang. . ingat tu. . aku nak sgt dapat keredhaan ALLAH & mak ayah masa belajar kt cni. . bak kata pepatah Arab, keredhaan ALLAH terletak pada keredhaan ibu bapa. . so, jagalah perasaan mak ayah kita untuk dapatkn keredhaan kedua-dua nya. .

ermm, aku nak jugak berjaya dalam menjadi anak yg solehah pada mak ayah aku. . anak yg patuh segala suruhan ALLAH & mak ayah aku. .




korang pun mesti nak jd anak soleh & solehah kn ??


so, usaha la semampu mungkin & yg terbaik untuk jadi kn diri kita dekat dgn ALLAH, Rasul & mak ayah kita k. . .

buat mak & ayah, ct sayang sangat sangat kat mak ngn ayah. . tima kasih da didik ct dari kecik sampai sekarang, tanpa mak & ayah siapala ct. . huhu T___T



ummi. .




ayah tersayang. .


so rasanya setakat ni la entry untuk malam ni. . kalau da boleh menaip tu, payah nk berenti sebenarnya. .hehe ^^ apa2 pn hopefully readers n followers sekalian dpt jgak isi yg aku sampaikn dlm entry nie. . sekadar perkongsian bersama ea. .

da baca jgn lupa like & komen ea. . apa2 cadangan tambahan aku alu2 kn. . hihi =.=
semoga kita dpt jumpa lg di entry lain yg akn datang. . insyaAllah !!

see u & all my visitors. . . tata, xoxo ^^




eNj0y rEaD!ng n SeNyUm sElaLu ^___^

Wednesday, February 22, 2012

eNgL!sh,, sEnaNg oR suSaH ??!


aSsaLamUala!kUm. . holla visitors ^__^ yeehaa, for the second entry since I'm in U in new semester... hehe ^^ ntah betol ke tak ayat aku ni. . haha. . papn alhamdulillah coz aku still ada masa nak hapdet ini blog.. pagi tadi kelas pertama untuk subjek EngLish aku. . waa, masa first masuk kelas tu, hati ni bkn tenteram sgt pn. . u know why ?? because a little bit worried. huhu..


r!sAu ?? hihihi~ ^^


nak tau knp risau ?? sebab terpikir teacher mana yg akan ajar aku nnt. . haha, bukan aku sorang ja pikir, tanya kawan2 sebelah rupanya diorang pn tgh pikir madam mana yg nk ajaq depa satgi. haha. . masa tu masing2 m'harap yg madam diorg yg sem lepas dpt ajar kelas ari ni.. dalam hati tuhan ja yg tau apa hamba2 DIA fikir. .



garang mcm ni ka madam kita nnt ?? huhu

atau


yg mcm ni ?? lembut n sopan ja ^^


haha, so sgt la merisaukn time tuh. . tggu punya tggu, tiba2 nampak kelibat madam jalan nak masuk kelas. . haa,, madam da pn masuk. . ya Allah, time tu Tuhan ja tau yg aku nk tukar kelas n takut. . nak tau kenapa ?? sebab. . . .


ni ha,, muka dia series sgt mcm ni. .


sebab tu la jd nak tukar kelas. . lepas ja madam start kelas, terus kata dalam hati " komfem kena speaking BI dlm kelas ni " haha ;) mana tak nya, tak da langsung madam tu cakap Melayu.. sampai sesi introduction diri masing2, semua muka cuak ja.. haha, termasuk la aku. . =p

then, lepas ja semua selesai perkenalkan diri, time madam pulak nk terangkan dia punya rule setiap kali masuk kelas dia. . antaranya,, of course la kena talk in english. . haha >.< semua orang da buleyh agak tu syarat2 nya. . madam said " if I heard someone in my class speak malay even one word, I'll punish u. . " haha, madam nak denda kot. .

madam akan denda kitorang


bayar 50 sen setiap sorang. . huhu T__T


lepas tu la, madam terus tanya susah kew nak belajar English ni. . semua senyap ja, tak tau nak jawab apa masa tu. . so, madam pn bg la sebab knp sesetengah student kita ni anggap English ni susah. . antara salah satu sebab nya malu. . betul ka korang ??


malu like this ??

perlu ka kita malu ?? bak kata madam tu. . malu sebab broken english. . of course la malu right?? kalau aku pun malu. . haha ^^ tp aku setuju cakap madam bt apa nk malu sedangkan kita nak belajar. . mcm la kita cakap BM semua betul.. kan, kan ?? tak da la pulak korang nak kesah yg tu broken ka x?? hehe, masa tu satu kelas gelak cara madam tu cakap & semua mengiakn kata2 dia. .


nak belajar english ni, kita kena "belasah jer". . tnx madam sbb cakap mcm ni,, kurang2 lega sikit takut tu.. tak da la pikir always nak kena formal bila speaking. . cuba korang2 pikir balik, betulkn cakap madam aku tu? "belasah jer" . . kalau kita t'lalu fikirkan satu2 perkataan tu la yg mnyebabkn kita anggap english ni susah. . sebab nak perfect bila ckp tu. . jujur aku cakap, english aku pun teruk. . tp kadang2 tu ada jugak try tu speak with another people in english. . huhu =.=


salah satu sebab lain student Melayu ni anggap subjek english ni susah sebab malas. . malas apa?? malas nak rujuk atau tengok kamus. . am I right my dear ?? ^^ mmg betul pun. . bila tak jumpa or tak taw maksud perkataan satu2 tu, cukup malas nk bukak kamus. . sanggup pegi tanya kawan even depan mata ada kamus gedabak punya besar. .


haha, kamus ni la ^^


bila da ada kamus tu, gunakan la sepenuhnya manfaat tu. . madam aku kata, bila ada masa tu, bukak2 la kamus n carik perkataan2 yg korang rasa tu perkataan baru bg korang. . then, catat dlm note book sekali maksudnya tau.!! tak da la dlm otak nnt kosong ja word english kn?? so, dari situ da membantu kita nak cakap english or belajar. .

hurm, apa2 pn, anggap la kita belajar english ni for fun kayh .. that's why la kenapa madam aku letak denda bila ada budak2 kelas dia cakap BM. . sebab dy kata kadang2 study ni kena paksa baru kita boleh. . hehe :)

so, aku harap sgt2 dapat improve kn aku punya english aku. . n pesanan kt atas tu aku just ingatkan je kt readers sekalian dan untuk diri aku seniri. . so mari lerr kiter2


jom belajar English. . :)


speak sekali tau !! ^^


k lah, rasanya takat ni ja aku mampu menaip. . hope korang dapat komen & bagi pape cadangan lain untuk improve kn english. . bukan untuk aku je tau, but for all silent readers,, okay ??

see u next time. . sayang korang daa.. xoxo ^^



eNj0y rEaD!ng n SeNyUm sElaLu ^___^